De derde keer Amsterdam: Het Paleis op de Dam

IMG_9728

Het kwam als een verrassing deze ochtend en het was even puzzelen. Er woont een koning, maar het is geen kasteel maar een paleis. Gelukkig was het in Amsterdam en daar was ik al twee keer eerder geweest, dus Amsterdam en ik kennen elkaar al goed…

P1200593

Eerst even goed ontbijten, want als we een reis gaan maken, doe je dat het best op een volle maag. Wat ook belangrijk is, is even my-space, oftewel even een ruimte voor mezelf. Dan kan ik een beetje mediteren en dat doe je het allerbeste in een wasmand. Probeer het maar eens (als je een mand vindt waar je in past).

P1200586

Na zo’n moment kun je dan ook maar één ding besluiten, namelijk dat je je oude zomerschoentjes aan doet, zodat je er zeker van bent dat je voetjes aan het eind van de dag een geur hebben die, eh, uit duizenden te herkennen is! Toen gingen we vertrekken…

Ja, in de auto van papa naar Amsterdam en dat is heel ver als je gaat lopen. Dat deden we dus niet.

Het Paleis op de Dam is indrukwekkend groot en je komt er pas als je een dat grote plein vol met duiven en mensen oversteekt. Het is er al druk. Zeker voor een zondag. Het lijkt wel alsof ze gratis tientjes aan het uitdelen zijn!

IMG_9724

In het paleis ben ik er een stil van. Heel groot en heel mooi! We krijgen een apparaatje en in dat apparaatje zit een man die haarfijn uitleg wat er allemaal te zien is en is gebeurd in de afgelopen 4 eeuwen. Nee, dat Amsterdam is niet niks en dat Paleis al helemaal niet.

foto 3-1

Ik vond het mooi en groot en de vloeren waren van marmer of er lag een lekker tapijtje op, nou daar moet je op liggen, samen met je broer, dus dat doen we ook. Er was een hele leuke mevrouw die helpt in het paleis en we kwamen haar telkens tegen. Ze vond me leuk en ik haar. Zo maak je vrienden.

IMG_9730

Uiteindelijk kregen we nog een speciale tour waar niemand van de ander bezoekers naar toe mocht… We gingen door een geheime deur met een geheime sleutel met een echte authentieke Amsterdammer en mochten in de Koninklijke lift naar beneden. Echt waar!

IMG_9722

En weet je wat? Als je weet dat je in een paleis bent, dan denk aan de Koning en als je aan de Koning denkt, dan denk je aan het jongetje dat woonde in een paleis van glas. En aan zijn kroontje kun je zien… Precies, en die lag beneden in de museumshop lag het boekje dat ik thuis ook heb!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s